Η σημασία του αγροτικού τομέα σήμερα

Η γεωργία σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες «βιομηχανίες» στον κόσμο, αφού παράγει αγαθά αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι παράλληλα ο μεγαλύτερος εργοδότης στον κόσμο, με περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους να εργάζονται απευθείας σε αυτήν και 2,5 δισεκατομμύρια να εξαρτώνται από την παραγωγή της στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η παραγωγή, η επεξεργασία, η διανομή και το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων υπολογίζεται ότι απορροφούν το ήμισυ της εργασίας που λαμβάνει χώρα παγκοσμίως σήμερα.

Ο αγροτικός τομέας και η παραγωγή χειροτεχνημάτων αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων και διατροφής για τις μη αστικές περιοχές στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο. Με το 70% των περισσότερο φτωχών και διατροφικά ανασφαλών να ζει σε μη αστικές περιοχές και τις προβλέψεις ότι μέχρι το 2025 το ποσοστό αυτό θα έχει μειωθεί μόνο στο 60% η γεωργία αποτελεί την κύρια δραστηριότητα που μπορεί να έχει κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας και πείνας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός εργάζεται σε αυτή. Στις χώρες αυτές επιπλέον η γεωργία συνήθως παράγει μεγάλο μέρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και αποτελεί βασική πηγή ξένου συναλλάγματος.

Όπως εύστοχα παρατηρεί μία έκθεση «Καμία άλλη οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να δημιουργήσει τα οφέλη που δημιουργεί για τους φτωχούς η γεωργία».

Η εξασφάλιση τροφής και νερού είναι απαραίτητη για την υγιεινή διαβίωση του ανθρώπου, αλλά περίπου 800 εκατομμύρια δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε διατροφικά επαρκή τροφή. Βασικός ρόλος της γεωργίας είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης σε αυτή με τη δημιουργία μίας υγιούς οικονομίας. Η αύξηση του εισοδήματος των μικροϊδιοκτητών φαίνεται να είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της φτώχειας σε τοπικό επίπεδο, επηρεάζοντας θετικά την τοπική ζήτηση για προϊόντα και αγαθά, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες ευκαιρίες για απασχόληση.

Η σημασία της διατροφής για τον άνθρωπο δεν έχει μείνει απαρατήρητη φυσικά από τις επιχειρήσεις, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Dwayne Andreas, πρώην προέδρου της Archer Daniels Midland στο Reuters (1999), όπου υποστήριζε ότι «Ο κλάδος των τροφίμων είναι ο πιο σημαντικός, όλα τα άλλα είναι μία πολυτέλεια. Το φαγητό σε διατηρεί στη ζωή, είναι καύσιμο. Η τροφή είναι η απόλυτη αρχή».

ΠΗΓΗ:FAO