εκδήλωση

Δύο εκδηλώσεις για την αλληλέγγυα οικονομία και την αποανάπτυξη

1. Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011, 8:00 μ.μ.
::: Απο-ανάπτυξη και εναλλακτική οικονομία :::
Χώρος Διαλόγου, Αβέρωφ 7Α, Χαλάνδρι

α. προβολή ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ” (παραγωγή-επιμέλεια Manuel Castells και Joana Conill, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας, συλλογική μετάφραση- υποτιτλισμός Ηλιόσποροι) και συζήτηση για τα εναλλακτικά μη-καπιταλιστικά οικονομικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στη Καταλονία με την Joana Conill (ερευνήτρια, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας)

β. ομιλία- συζήτηση με τον Γιώργο Καλλή (καθηγητής, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης), με θέμα: “η απο-ανάπτυξη μια απάντηση για την κρίση”.

kat

Διοργάνωση:
- Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, Δημοτική Συνεργασία
- Δράση για μια άλλη πόλη, Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων
- Ηλιόσποροι

2. Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011, 8:00 μ.μ.
::: “Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός” :::
Στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “Nosotros”, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια
www.nosotros.gr

α. προβολή ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ” (παραγωγή-επιμέλεια Manuel Castells και Joana Conill, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας, συλλογική μετάφραση- υποτιτλισμός Ηλιόσποροι) και συζήτηση για τα εναλλακτικά μη-καπιταλιστικά οικονομικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στη Καταλονία με την Joana Conill (ερευνήτρια, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας)

β. ομιλία- συζήτηση με τον Γιώργο Καλλή (καθηγητής, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης), με θέμα: “η απο-ανάπτυξη μια απάντηση για την κρίση”.

m
Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, μια άλλη κοινωνία (αυτο)οργανώνεται.

Απέναντι στην δικτατορία των ιδιωτικών τραπεζών και των νεοφιλελεύθερων αγορών, οι τοπικές κοινωνίες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνουν δημιουργικές αντιστάσεις από τα κάτω και μια άλλη οικονομία που δεν στηρίζεται στα χρήματα και το κέρδος.

Επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες τους, μειώνουν τη κατανάλωση, αυτοδιαχειρίζονται την τροφή και την ενέργειά τους, τοπικοποιούν την παραγωγή, συναλλάσσονται χωρίς μεσάζοντες και συνδιαμορφώνουν ένα άλλο κόσμο, εδώ και τώρα.

Στην Καταλονία, τα τελευταία χρόνια και σαν απάντηση στην συνεχιζόμενη οικονομική- κοινωνική- περιβαλλοντική κρίση, έχουν αναπτυχθεί, σα τα μανιτάρια, κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών με στόχο την επανάκτηση της ζωής, των κοινών αγαθών, του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου και των παραγωγικών διαδικασιών. Τοπικά ανταλλακτικά δίκτυα χωρίς χρήματα, συνεταιρισμοί παραγωγών- καταναλωτών, αγροτικές κολεκτίβες και οικοκοινότητες, αστικοί αυτοδιαχειριζόμενοι κήποι, καταλήψεις και κοινόχρηστα οικήματα, ηθικές τράπεζες, εναλλακτικά νομίσματα και τράπεζες χρόνου, συνθέτουν ένα πολύμορφο μωσαϊκό και κάνουν πράξη τη θεωρία της απο-ανάπτυξης.

Το ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ” είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς ακαδημαϊκής έρευνας. Είναι ουσιαστικά μια ιστορία που περιγράφει πολλές ιστορίες μετασχηματισμού και αποκέντρωσης της κοινωνίας, και της οικονομίας, μέσα σε ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και αλληλέγγυο πλαίσιο. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, εδώ και τώρα, δημιουργούν κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας από τα κάτω, που ξεπερνούν τα στενά όρια της ατομικότητας, της ιεραρχίας και του εξουσιαστικού ελέγχου.

Η ομάδα του εργαστηρίου IN3 που το δημιούργησε, με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης κοινωνιολόγο Manuel Castells του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, διερεύνησαν σε βάθος νέες οικονομικές κουλτούρες, νέες μορφές διαβίωσης, διαμόρφωσης της ποιότητας ζωής και κοινωνικής οργάνωσης. Μελέτησαν τις κοινωνικές επιπτώσεις οικονομικών μοντέλων που δεν ακολουθούν τις επιταγές των ελεύθερων αγορών, που προτεραιότητα είναι το κέρδος, αλλά έχουν σαν γνώμονα τις ανάγκες αντί για τις επιθυμίες του κάθε ατόμου.

Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει και θα σχολιάσει μέσα από συζήτηση, μία εκ των δημιουργών, η Joana Conill, ερευνήτρια, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας.

Στη δεύτερη ενότητα θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την εισήγηση του Γιώργου Καλλή, καθηγητή στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης με θέμα: “η απο-ανάπτυξη μια απάντηση για την κρίση”. Ο Γιώργος Καλλής, καθηγητής στο Ινστιτούτο ICREA, είναι επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που που διερευνεί την ιδέα της βιώσιμης απο-ανάπτυξης: μια ομαλή οικονομική απομεγένθυση για ένα βιώσιμο μέλλον που θα ζούμε καλύτερα καταναλώνοντας λιγότερα.

Διοργάνωση, συντονισμός: Ηλιόσποροι

Προβολή ντοκιμαντέρ-συζήτηση: Οι άγνωστες εξεγέρσεις της Ινδίας (16/12, Σπορο-χώρος)

Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση στον Σπορο-χώρο (Σπ. Τρικούπη 21, Εξάρχεια) Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, 8.00 μμ.

afisa-adivasi.jpg

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ινδία: Βαδίζοντας με τους συντρόφους - Οι άγνωστες εξεγέρσεις, ο άγνωστος πόλεμος του 21ου αιώνα» με κείμενα των Αρουντάτι Ρόι και άλλων ακτιβιστών και διανοουμένων του κινήματος της Ινδίας, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Στο όνομα της ανάπτυξης» (50'), το οποίο αναφέρεται στον αγώνα υπεράσπισης της γης των Αντιβάσι ενάντια στις εξορυκτικές μεταλλευτικές, στη Σίνγκουρ και τη Ναντίγκραμ, το 2006-2007.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το κίνημα των ιθαγενών λαών (Αντιβάσι) της Ινδίας και την αντίστασή τους στην στρατιωτική «Επιχείρηση Πράσινο Κυνήγι», τον πόλεμο που τους έχει κηρύξει το ινδικό κράτος κατ' εντολή των πολυεθνικών.

To «Εμείς και ο Κόσμος» αποκτά σταθερή παρουσία στο Συνεταιριστικό Πολυχώρο «Κουκούτσι» στο Ηράκλειο!

Εδώ και μερικούς μήνες το «Εμείς και ο Κόσμος» συνεργάζεται μαζί με μια δραστήρια ομάδα ανθρώπων για το άνοιγμα του Πολυχώρου «Κουκούτσι» στο Ηράκλειο. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του χώρου ανέλαβε μια ομάδα χειροτεχνών με την πρακτική και οικονομική στήριξη του άτυπου δικτύου παραγωγών και χειροτεχνών «Εν Οίκω». Το δίκτυο αυτό έχει γίνει γνωστό στο Ηράκλειο από τη διοργάνωση των σχετικών οικοφεστιβάλ.

Το «Εμείς και ο Κόσμος» προσκλήθηκε να συμβάλλει στο στήσιμο και στη λειτουργία αυτού του συνεταιριστικού πολυχώρου διαθέτωντας σε αυτόν προϊόντα δικαίου και αλληλέγγυου εμπορίου και διοργανώνοντας διάφορες δημιουργικές δράσεις και σε συνεργασία με τον ευρύτερο δίκτυο «Εν Οίκω». Ο πολυχώρος θα φιλοξενήσει και τα έργα του εργαστηρίου χειροτεχνίας «ΚΥΚΛΩ» το οποίο δημιούργησαν μέλη του «Εμείς και ο Κόσμος».

Οι διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Πολυχώρου δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί ωστόσο στο χώρο πραγματοποιούνται ήδη ορισμένες συναντήσεις προετοιμασίας της λειτουργίας του και γνωριμίας των ανθρώπων του. Ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα εδώ για να ενημερωθείτε για τις πρώτες αυτές εκδηλώσεις.

Τι είναι το «Κουκούτσι»:

Ο συνεταιριστικός πολυχώρος "Το κουκούτσι" είναι μια ομαδική προσπάθεια δημιουργίας ενός τόπου συνάντησης των ανθρώπων και των έργων τους.

Στο χώρο μας θα βρείτε χειροτεχνίες και βιολογικά προϊόντα γνωστά σε σας απο την συνάντηση "εν οίκω" που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Στο "Κουκούτσι" θα γευτείτε φρέσκους χυμούς, ροφήματα βοτάνων, καφέ και ... άλλα πολλά!, όλα προϊόντα των μελών μας.

Στο εργαστήριό μας θα παρακολουθήσετε μαθήματα κεραμικής, κοσμήματος και χρήσης βοτάνων.

Έχουμε κι άλλα !!!
Ελάτε να τα πούμε απο κοντά!

programma

Θα μας βρείτε στην οδό Αρχανών 19, (όπισθεν πλ. Κορνάρου). Είμαστε ανοιχτά απο Τρίτη έως Σάββατο, 17:00-22:00.

Εντοπίστε το «Κουκούτσι» στο χάρτη εδώ.
xarths_koukoutsi
Πηγή: http://blog.nuestromundo.gr/2010/11/to.html

2ήμερο: Κίνημα και διαδικτυακές e-ποδομές (29-30/10, Αθήνα)

afisa_espiv

Στο πλαίσιο του διήμερου αυτού, θα γίνει συζήτηση γύρω από την κινηματική χρήση του διαδικτύου από το 2008 και μετά, και γύρω από την ελευθερία του λόγου, την ασφάλεια, την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση στο διαδίκτυο, δείχνοντας πώς μπορεί να λειτουργήσει το internet ως ένα εργαλείο των κοινωνικών αγώνων και πώς μπορούν κοινωνικά προτάγματα (όπως η αυτοδιαχείριση) να επιτευχθούν στο internet.

  • Συζήτηση γύρω από την κινηματική χρήση του διαδικτύου.
  • workshops σχετικά με την ανωνυμία και χρήση των υπηρεσιών του espiv
  • Προβολή μερικών μικρού μήκους video σχετικά με νόμους που αναφέρονται στη χρήση του internet (copyrights & torrent sites)
  • Πάρτυ

Cybrigade.org – Η διαχειριστική ομάδα του espiv

ΥΓ. Το site του Σπόρου και η λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούμε για την εσωτερική μας επικοινωνία φιλοξενείται στον σέρβερ espiv.

Ύλη για ανεξάρτητη κυκλοφορία