Τριήμερο προβολών «Χρέος, ΔΝΤ... Αντιστάσεις» (9-11/6, σινέ Φιλίπ)

Περιλήψεις ταινιών

Αφίσα σε μεγάλο μέγεθος

9-10-11 Ιουνίου

Τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ
στο Σινέ Φιλίπ, Θάσου 11, Πλατεία Αμερικής

Είσοδος ελεύθερη

Έξι ντοκιμαντέρ για τον ρόλο των αγορών και των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου από το 1970 μέχρι σήμερα. Καταγράφονται ομοιότητες και διαφορές με την Ελλάδα του 2010 και ξυπνούν ελπίδες για συλλογικές μορφές αντίστασης.

Πρόγραμμα Προβολών:

Τετάρτη 9/6/2010

20.00 Το δόγμα του σοκ - trailer-
(The Shock Doctrine), Michael Winterbottom, Mat Whitecross, 79', 2009

21.30 Μνήμες λεηλασίας - trailer-
(Memorias del Saqueo), Fernardo Solanas, 120', Αργεντινή, 2004

Πέμπτη 10/6/2010

20.00 Ζωή και χρέος - trailer-
(Life and Debt), Stephanie Black, 80', Τζαμάικα, 2001

21.30 Μπαμάκο - trailer-
(Bamako), Abderrahmane Sissako, 115', Μάλι, 2006

Παρασκευή 11/6/2010

20.00 Η κατάληψη - trailer-
(The Take), Avi Lewis, Naomi Klein, 87', Αργεντινή, 2004

21.30 Η αξιοπρέπεια των χωρίς όνομα - trailer-
(La Dignidad de los Nadies), Fernardo Solanas, 120', Αργεντινή, 2005

Διοργάνωση:

Συνεταιρισμός για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο «ο Σπόρος»
Περιοδικό για τις Αμερικές των κινημάτων «Αλάνα»

dnt

Αφίσα, πρόγραμμα και δελτίο τύπου 17ης Πανελλαδικής γιορτής οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας

17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας
«Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ»
30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου, Πάρκο Τρίτση, Ίλιον Αττικής

«Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ», υπαρκτός και με αυτοπεποίθηση. Ένας κόσμος που δημιουργεί, που γεύεται, που μοιράζεται και γιορτάζει.

Φέτος, η 17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας έρχεται στην Αθήνα. Σκοπός της είναι να συναντηθούν οι ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες οικολογικής γεωργίας, διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών, απαγόρευσης εισαγωγής των μεταλλαγμένων με εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας, εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης και δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων. Πρόθεση των συμμετεχόντων είναι να αναδείξουν έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στις αξίες της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος, του κοινοτισμού, του σεβασμού προς την φύση.

[το πρόγραμμα σε διάφορες μορφές]

Στη Γιορτή συμμετέχουν:

  • Αγρότες που χρόνια τώρα επιλέγουν μία βιώσιμη και αειφόρα γεωργία χωρίς δηλητήρια (βιολογική και φυσική καλλιέργεια, βιοδυναμική και ομοιοδυναμική γεωργία). Αγρότες που επιλέγουν, επιδιώκουν και προάγουν ένα μοντέλο παραγωγής το οποίο βασίζεται στην ποιότητα και τοπικότητα των προϊόντων και όχι στο χρηματικό κέρδος.
  • Χειροτέχνες και μεταποιητές που επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας.
  • Συλλογικότητες που ασχολούνται με ζητήματα οικολογικού περιεχομένου, με το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, με την αυτοδιαχείριση των βασικών αναγκών και με την επανοικειοποίηση και δημιουργική αξιοποίηση των δημοσίων χώρων.

Η έκθεση και πώληση των προϊόντων δεν γίνεται για αναζήτηση πελατών. Είναι η διάθεση των συμμετεχόντων να μοιραστούν τον ιδρώτα τους, τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν άμεσες και τίμιες σχέσεις με τους καταναλωτές των προϊόντων τους.
Είναι η διάθεση να σπάσει το ανταγωνιστικό δίπολο παραγωγού-καταναλωτή που ευνοεί τη διαμεσολάβηση, την εκμετάλλευση και τον κατακερματισμό και να αναζητήσουμε νέες συνθέσεις.

Tο ζητούμενο αυτής της Γιορτής είναι η προώθηση όχι απλά της οικολογικής γεωργίας, αλλά η παρουσίαση και προώθηση μιας αυτοοργανωμένης οικολογικής ζωής. Είναι η ανάπτυξη τίμιων σχέσεων και η δημιουργία δομών αλληλέγγυας οικονομίας.

Η μακροβιότητα του θεσμού μαζί με τα αποτελέσματα των επιλογών και των πρακτικών των συμμετεχόντων στη Γιορτή αυτή, επιβεβαιώνουν και το εφικτό και το βιώσιμο ενός άλλου τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια, αυτά τα πράγματα γίνονται, λειτουργούν! Δεν είναι ουτοπικά, ούτε αποκυήματα της φαντασίας κάποιων ρομαντικών ή θεωρητικών.

Κάθε χρόνο η γιορτή διοργανώνεται σε διαφορετική πόλη από διάφορες συλλογικότητες και παραγωγούς με ανώτατο όργανο τη συνέλευση των συμμετεχόντων. Φέτος, συνδιοργανώνεται από τον συνεταιρισμό για το εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο «ο Σπόρος» (www.sporos.espiv.net) και το Δίκτυο Οικοκοινότητα (www.oikodiktyo.espiv.blogs.net).

Πληροφορίες για πρόσβαση, πρόγραμμα και τους συμμετέχοντες:
http://oikogiorti.gr/ info@oikogiorti.gr

Κύκλος προβολών για την οικονομική κρίση

προβολές μαϊου
θεματικός κύκλος προβολών:
Η κρίση τους είναι η ευκαιρία μας

Το Μάιο, κάθε Δευτέρα στο Σκόρο, στις 20:30

10/5 == Η καταληψη == 87'

Στα προάστια του Μπουένος Άιρες, τριάντα άνεργοι εργάτες καταλαμβάνουν το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο όπου δούλευαν πριν απολυθούν. Σκοπός τους: Να το λειτουργήσουν μόνοι τους, χωρίς αφεντικά. Το σύνθημά τους: Κατάληψη – Αντίσταση – Παραγωγή.

Το κίνημα των αυτοδιαχειριζόμενων κατειλημμένων επιχειρήσεων της Αργεντινής ξεπήδησε από την οικονομική κρίση του 2001, που ήταν αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επέβαλε στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τον αγώνα των εργατών για αυτοδιαχείριση, με φόντο την εκλογική αναμέτρηση του 2003 στην Αργεντινή.

Περιέχει σκηνές από την προσωπική ζωή των εργατών, από συγκρούσεις με την αστυνομία, καθώς και μια ιστορική αναδρομή της πολιτικής σκηνής σε μια χώρα όπου πλέον ωριμάζει η «πολιτική από τα κάτω» σε αντιδιαστολή με την κεντρική πολιτική.

Ανεξάρτητη παραγωγή, σε σενάριο της Ναόμι Κλάιν, συγγραφέα του No Logo.

http://www.black-tracker.gr/details.php?id=199

17/5 == Money As Dept == 47'

Το Χρήμα ως Χρέος μας εξηγεί απλά, ουσιαστικά και με έναν απλοϊκό ευκολονόητο τρόπο πως λειτουργεί το μονεταριστικό σύστημα, το πως ξεκίνησε η όλη δημιουργία του και μας ξεκαθαρίζει το πόσο δύσκολο είναι να συνεχίσει να λειτουργεί με τους ίδιους ρυθμούς..

Σελίδα δημιουργού: www.moneyasdebt.net

http://www.freeandreal.org/mmedia/tv/movies-library/money-as-dept/

24/5 == yes_men ==

Οι Yes Men, είναι μια μικρή ομάδα ακτιβιστών, που παριστάνουν τους υπέρμαχους του καπιταλισμού. Παίρνουν μέρος σε συνέδρια, εμφανίζονται στην τηλεόραση και δίνουν συνεντεύξεις. Το περιεχόμενο των λεγομενών τους, αποκαλύπτει, τον κυνισμό και την χειρότερη όψη του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου.
Όλα άρχισαν με ένα site παρωδία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου(γνωστό και ως WTO), που παρίστανε το επίσημο site ασκώντας κριτική στον οργανισμό. Από κάποιο συνέδριο, θεωρήθηκε ότι ήταν το επίσημο site και έλαβαν προσκλήσεις για συμμετοχή. Από τότε δεν χάνουν ευκαιρία να παρίστανται σε συνέδρια και συνεντεύξεις, “εκπροσωπόντας” τους οργανισμούς που πολιτικά αντιπαλεύονται...

http://www.black-tracker.gr/details.php?id=192

31/5 == The Power of Community: How Cuba survived Peak Oil ==

Το πετρέλαιο χτύπησε τα 100 δολάρια και θα συνεχίσει να ακριβαίνει, γιατί η ζήτηση αυξάνει λόγω Κίνας και Ινδίας ενώ η παραγωγή πέφτει λόγω του peak oil. Επειδή όλη η οικονομία βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, το αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης είναι ότι ακριβαίνουν τα πάντα, ιδίως τα τρόφιμα.

Πώς θα τη βγάλουμε χωρίς πετρέλαιο;

Το ντοκιμαντέρ του 2006 "The Power of Community: How Cuba survived Peak Oil", εξιστορεί πώς η Κούβα κατάφερε να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο όταν κατέρρευσε η Σ. Ένωση και σταμάτησαν οι εισαγωγές πετρελαίου. Βιολογική γεωργία, αγροτικοί συνεταιρισμοί, περιβόλια σε κήπους και ταράτσες μες στην πόλη, λαϊκές αγορές, permaculture, αποκέντρωση, ποδήλατο και μέσα μαζικής μεταφοράς, ανανεώσιμη ενέργεια και κυρίως η δύναμη της κοινότητας έσωσαν την Κούβα από την ενεργειακή κρίση και τη διατροφική επισφάλεια.

http://www.black-tracker.gr/details.php?id=188

Αλλαγή ωραρίου Σποροχώρου

Δευτέρες και Τετάρτες απόγευμα δεν θα είμαστε πλέον ανοιχτά μέχρι το Φθινόπωρο.

Ύλη για ανεξάρτητη κυκλοφορία