Μορφές συνεργασίας στην παραγωγή και την διάθεση προϊόντων (Θεσσαλονικη, Σχολείο, 25/1/11)

Στις 21 Ιανουαρίου 2011 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της Συνεταιριστικής Παράκαμψης Μεσαζόντων (νέο site: http://synparmes.gr/) στο ΣΧΟΛΕΙΟ.

Συμμετέχουν :

  • καθηγητής Α.Π.Θ. Δαουτόπουλος
  • εκπρόσωποι συνεταιρισμών (Αγ. Αντώνιος, Βαλμάδα Ανατολικού, Μανταμάδου, Σπόρος, Στύψη, Σχεδία)
  • παραγωγοί

Θα ακολουθήσει μουσική συναυλία.

sxoleio

Περί τιμών…

Εν μέσω κρίσης, αύξησης του ΦΠΑ και της τιμής του πετρελαίου, στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη άλλων μορφών παραγωγής και κατανάλωσης, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να προβληματιστούμε σχετικά με το ζήτημα των τιμών των προϊόντων που διακινούμε. Η αύξηση στις τιμές κάποιων προϊόντων μας κάνει να νιώθουμε την ανάγκη να ξαναπούμε δυο λόγια για το θέμα.

15Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

15-16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011,
ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ, ΙΛΙΟΝ – ΑΘΗΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ:
ΩΡΑ 12π.μ. Προσέλευση, προετοιμασία γεύματος.
ΩΡΑ 14μ.μ. Γεύμα
ΩΡΑ 16μ.μ. Απολογισμός 17ης Πανελλαδικής οικολογικής γιορτής,
Προοπτική και μέλλον.
Εισηγητής Αποστόλης Σέληνας
ΩΡΑ 18μ.μ. Έντυπο – δημιουργία συντακτικής ομάδας και ομάδας διακίνησης.
Εισηγήτρια Παπαλέξη Ιουλιέτα.

ΩΡΑ 20μ.μ. Προβολή ταινίας : σχετικά με το χρέος και την κρίση. Συζήτηση

ΩΡΑ 21,30μ.μ. Φαγητό και μουσική.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ:

ΩΡΑ 10π.μ. Που πάει το Δίκτυο Οικοκοινότητα: Μετεξέλιξη, περιεχόμενο δυνατότητες. Εισηγητές Αποστόλης Σέληνας, Γιώργος Κολέμπας.
ΩΡΑ 11:30π.μ. Αναφορά της επίσκεψης των μελών Α. Σέληνα και Ι. Παπαλέξη στις Παραγωγικές δραστηριότητες των μελών Γ. Κ. και Ε. Δ.
Οργάνωση επισκέψεων στη συνέχεια.
ΩΡΑ 12:30π.μ. Ανασυγκρότηση των οργάνων του Οικοδικτύου.

Νέα από τον Σκόρο

Χαριστικό & ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων (15/1/2011)
book
ελάτε να ανταλλάξουμε βιβλία και να γνωριστούμε...

μετά τις 12:00

διοργάνωση: Σκόρος & Αυτοδιαχειριζόμενη Δανειστική Βιβλιοθήκη

επικοινωνία:
W: http://skoros.espiv.net
E: skoros@espiv.net
Δ: Ζ. Πηγής & Ερεσού
Ω: Δευ - Παρ 18:00 - 21:00 & Σαβ 11:00 - 15:00

W: http://autonomosteki.espivblogs.net
E: autonomo_steki@yahoo.gr
Δ: Ζ. Πηγής 95-97 & Ισαύρων
Ω: Τετ 19:00 - 23:00

***

Το εργαστήριο του makea ξεκινάει!

makea
* makea?
Η ιδέα έρχεται από την ομάδα Makea tu vida στη Μαδρίτη. Επιλέγουν να επαναχρησιμοποιήσουν έπιπλα που βρίσκουν στο δρόμο, από το να τα αγοράσουν. Επισκευαζοντάς τα, μαθαίνουν να δουλεύουν το ξύλο και τα εργαλεία, φτιάχνοντας πολλές φορές αριστουργήματα. Μιά φορα την εβδομάδα, βγαίνουν στους δρόμους της Μαδρίτης και μαρκάρουν όσα έπιπλα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με το λογοτυπό τους, για να τα βρίσκει ευκολότερα ο κόσμος...

* εδώ?
Ο σκόρος πάνω στην αρχική ιδέα, ξεκινάει ένα εργαστήρι ξυλουργικής μεταποίησης επίπλων. Τα πρώτα βήματα δειλά, να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία. Αρχίζουμε φτιάχνοντας μικρο-κατασκευές και έπιπλα για τον ίδίο το χώρο και στη συνέχεια βλέπουμε. Φιλοδοξούμε πάντως το εργαστήρι να είναι η αρχή μιας ομάδας που θα ασχοληθεί περαιτέρω με το αντικείμενο...

* που? πότε? εγώ?
Το εργαστήρι θα γίνεται στο Σκόρο μια φορά την εβδομάδα. Το πότε ακριβώς θα το συναποφασίσουμε στο πρώτο μάζεμα. Για συμμετοχές στείλτε στο skoros@espiv.net ή περάστε να τα πούμε από κοντά

* εργαλεία? υλικά?
Υπάρχει ήδη μια πρώτη μαγιά από εργαλεία, βίδες και άλλα τέτοια καλά. Δεκτές όλες οι συνεισφορές για να μεγαλώσει!

* Πρώτη συνάντηση?
Τρίτη 11/1 στις 20:00 στο Σκόρο (http://skoros.espiv.net/contact)

links
ο καταλογος τους: http://www.el-recetario.net/#category=-1&page=1
το site τους: http://www.makeatuvida.net/

***

Πρωτοχρονιάτικη δολιοφθορά στο Σκόρο

Μας πήραν το γουρουνάκι μας...

Στις 30/12 το βράδυ, λίγο μετά τις 12, κάποιοι/ες άνοιξαν το ρολό του Σκόρου, σπάζοντας το λουκέτο με κασμά και στη συνέχεια έσπασαν το τζάμι. Όλα αυτά για έναν αξιολάτρευτο γουρουνοκουμπαρά, το περιεχόμενο του οποίου ήταν αρκετό , ίσως για να αγοράσουν τσίχλες.

Για μας είναι ξεκαρδιστικά δυσάρεστο να "κλέβεις" ένα χώρο που λειτουργεί χωρίς χρήμα, προσφέροντας ελεύθερα αντικείμενα και γνώσεις.

Άλλη μια σταγόνα στα κρούσματα καφρίλας που πασχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε αυτή τη γειτονιά.

Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι είμαστε με αυτούς και αυτές που δημιουργούν και όχι με όσες και όσους διακατέχονται από καταστροφική μονομανία.

Την άλλη φορά, ελάτε στις ώρες λειτουργίας μας, κάθε απόγευμα 6-9, όπου σίγουρα περισσότερα θα αποκομίσετε...

Δύο εκδηλώσεις για την αλληλέγγυα οικονομία και την αποανάπτυξη

1. Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011, 8:00 μ.μ.
::: Απο-ανάπτυξη και εναλλακτική οικονομία :::
Χώρος Διαλόγου, Αβέρωφ 7Α, Χαλάνδρι

α. προβολή ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ” (παραγωγή-επιμέλεια Manuel Castells και Joana Conill, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας, συλλογική μετάφραση- υποτιτλισμός Ηλιόσποροι) και συζήτηση για τα εναλλακτικά μη-καπιταλιστικά οικονομικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στη Καταλονία με την Joana Conill (ερευνήτρια, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας)

β. ομιλία- συζήτηση με τον Γιώργο Καλλή (καθηγητής, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης), με θέμα: “η απο-ανάπτυξη μια απάντηση για την κρίση”.

kat

Διοργάνωση:
- Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, Δημοτική Συνεργασία
- Δράση για μια άλλη πόλη, Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων
- Ηλιόσποροι

2. Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011, 8:00 μ.μ.
::: “Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός” :::
Στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “Nosotros”, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια
www.nosotros.gr

α. προβολή ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ” (παραγωγή-επιμέλεια Manuel Castells και Joana Conill, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας, συλλογική μετάφραση- υποτιτλισμός Ηλιόσποροι) και συζήτηση για τα εναλλακτικά μη-καπιταλιστικά οικονομικά μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στη Καταλονία με την Joana Conill (ερευνήτρια, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας)

β. ομιλία- συζήτηση με τον Γιώργο Καλλή (καθηγητής, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης), με θέμα: “η απο-ανάπτυξη μια απάντηση για την κρίση”.

m
Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, μια άλλη κοινωνία (αυτο)οργανώνεται.

Απέναντι στην δικτατορία των ιδιωτικών τραπεζών και των νεοφιλελεύθερων αγορών, οι τοπικές κοινωνίες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνουν δημιουργικές αντιστάσεις από τα κάτω και μια άλλη οικονομία που δεν στηρίζεται στα χρήματα και το κέρδος.

Επαναπροσδιορίζουν τις ανάγκες τους, μειώνουν τη κατανάλωση, αυτοδιαχειρίζονται την τροφή και την ενέργειά τους, τοπικοποιούν την παραγωγή, συναλλάσσονται χωρίς μεσάζοντες και συνδιαμορφώνουν ένα άλλο κόσμο, εδώ και τώρα.

Στην Καταλονία, τα τελευταία χρόνια και σαν απάντηση στην συνεχιζόμενη οικονομική- κοινωνική- περιβαλλοντική κρίση, έχουν αναπτυχθεί, σα τα μανιτάρια, κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών με στόχο την επανάκτηση της ζωής, των κοινών αγαθών, του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου και των παραγωγικών διαδικασιών. Τοπικά ανταλλακτικά δίκτυα χωρίς χρήματα, συνεταιρισμοί παραγωγών- καταναλωτών, αγροτικές κολεκτίβες και οικοκοινότητες, αστικοί αυτοδιαχειριζόμενοι κήποι, καταλήψεις και κοινόχρηστα οικήματα, ηθικές τράπεζες, εναλλακτικά νομίσματα και τράπεζες χρόνου, συνθέτουν ένα πολύμορφο μωσαϊκό και κάνουν πράξη τη θεωρία της απο-ανάπτυξης.

Το ντοκιμαντέρ “Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ” είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς ακαδημαϊκής έρευνας. Είναι ουσιαστικά μια ιστορία που περιγράφει πολλές ιστορίες μετασχηματισμού και αποκέντρωσης της κοινωνίας, και της οικονομίας, μέσα σε ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και αλληλέγγυο πλαίσιο. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, εδώ και τώρα, δημιουργούν κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας από τα κάτω, που ξεπερνούν τα στενά όρια της ατομικότητας, της ιεραρχίας και του εξουσιαστικού ελέγχου.

Η ομάδα του εργαστηρίου IN3 που το δημιούργησε, με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης κοινωνιολόγο Manuel Castells του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, διερεύνησαν σε βάθος νέες οικονομικές κουλτούρες, νέες μορφές διαβίωσης, διαμόρφωσης της ποιότητας ζωής και κοινωνικής οργάνωσης. Μελέτησαν τις κοινωνικές επιπτώσεις οικονομικών μοντέλων που δεν ακολουθούν τις επιταγές των ελεύθερων αγορών, που προτεραιότητα είναι το κέρδος, αλλά έχουν σαν γνώμονα τις ανάγκες αντί για τις επιθυμίες του κάθε ατόμου.

Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει και θα σχολιάσει μέσα από συζήτηση, μία εκ των δημιουργών, η Joana Conill, ερευνήτρια, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας.

Στη δεύτερη ενότητα θα ακολουθήσει συζήτηση με αφορμή την εισήγηση του Γιώργου Καλλή, καθηγητή στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης με θέμα: “η απο-ανάπτυξη μια απάντηση για την κρίση”. Ο Γιώργος Καλλής, καθηγητής στο Ινστιτούτο ICREA, είναι επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που που διερευνεί την ιδέα της βιώσιμης απο-ανάπτυξης: μια ομαλή οικονομική απομεγένθυση για ένα βιώσιμο μέλλον που θα ζούμε καλύτερα καταναλώνοντας λιγότερα.

Διοργάνωση, συντονισμός: Ηλιόσποροι

Ύλη για ανεξάρτητη κυκλοφορία