Επτά χρόνια μετά…

Επτά χρόνια μετά τη δημιουργία της συλλογικότητας του Σπόρου, είναι μια καλή στιγμή να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό και να ενημερώσουμε για τα επόμενα σχέδιά μας.

Ξεκινήσαμε με την επιθυμία να στηρίξουμε έμπρακτα το κίνημα των Ζαπατίστας διακινώντας τον καφέ των παραγωγών του και με την πρόθεση να πειραματιστούμε σε έναν άλλο τρόπο κάλυψης των αναγκών μας, βασισμένο στην ισοτιμία και τη συνεργασία. Επιλέξαμε το σχήμα μιας ανοιχτής και πολυπληθούς συλλογικότητας, συμμετέχοντας όσο το δυνατόν πιο ισότιμα στη λήψη των αποφάσεων και στις ευθύνες του εγχειρήματος, χωρίς ιεραρχίες και «ειδικούς», προσφέροντας από τον ελεύθερο χρόνο μας. Και έτσι συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα.

Από τότε, ο Σπόρος έχει αναπτυχθεί σημαντικά, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Από τη διακίνηση χέρι χέρι των λίγων πακέτων καφέ που έφταναν σε μας με το ταχυδρομείο, φτάσαμε στην εισαγωγή κοντέινερ με καφέ απευθείας από τους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς. Η ποσότητα του καφέ που διακινείται σε ετήσια βάση έχει φτάσει τους οκτώ περίπου τόνους, κάτι που σημαίνει μεταξύ άλλων ότι, πλέον της τιμής αγοράς, που έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά, επιστρέφουμε 8.000 ευρώ ετησίως για τη ενίσχυση των αυτόνομων ζαπατιστικών δομών. Εδώ και δύο χρόνια συμμετέχουμε στην απ’ευθείας εισαγωγή ζάχαρης από το κίνημα των Χωρίς Γη της Βραζιλίας (MST). Παράλληλα, διευρύναμε το εύρος των προϊόντων που διακινούμε, μέσω αντίστοιχων ευρωπαϊκών δικτύων αλληλέγγυου εμπορίου, και κυρίως μέσα από τη συνεργασία μας με τον ιταλικό κοινωνικό συνεταιρισμό Libero Mondo.

Από μερικούς φίλους και παρέες γνωστών εκτός Αθηνών, ο κύκλος των συλλογικοτήτων, ομάδων ανθρώπων και μικρών καταστημάτων που με τον τρόπο τους και με τα δικά τους χαρακτηριστικά παίρνουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία διακινώντας τα προϊόντα του Σπόρου, αυξήθηκε αλματωδώς, καλύπτοντας πλέον σχεδόν όλη τη χώρα. Φτάσαμε στο ιδιαίτερα ευχάριστο σημείο να καλωσορίσουμε τα τελευταία δύο χρόνια «αδελφάκια» του Σπόρου στη Θεσσαλονίκη (Σ.ΠΑ.ΜΕ.), στα Χανιά (Terra Verde) και στο Ηράκλειο Κρήτης (Εμείς και ο Κόσμος).

Η διερεύνηση και άλλων πρακτικών της αλληλέγγυας οικονομίας μέσα από τον Σπόρο, έδωσε και αυτή τους δικούς της καρπούς. Το καλάθι μάς έφερε κοντά σε μικρούς αγωνιζόμενους παραγωγούς του ελλαδικού χώρου, προϊόντα των οποίων πλέον διακινούνται και από το Σποροχώρο, ενώ η ιδέα επεκτάθηκε σε αρκετούς ακόμη χώρους ανά την Ελλάδα. Το μικρό χαριστικό παζάρι που ξεκινήσαμε στο πατάρι, ως μια έμπρακτη κριτική στην κατανάλωση, ενηλικιώθηκε και εμπλουτίστηκε με νέο κόσμο, δημιουργώντας τον «Σκόρο». Η επαφή μας με παραδείγματα εργατικών κολεκτίβων στο εξωτερικό, έδωσε το έναυσμα σε κάποιες από εμάς να ξεκινήσουν το καφενείο-κολεκτίβα εργασίας «το Παγκάκι».

Αυτή η ευχάριστη διεύρυνση του Σπόρου, όμως, μας οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά προβληματισμών. Η συνεχής ανάπτυξη του δικτύου διακίνησης και οι ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας που αυτή συνεπάγεται μας έφερε σε μια δυσχερή κατάσταση, δεδομένης και τη συνειδητής «μη-επαγγελματικής» οργάνωσής μας. Περισσότερο κόπο καταβάλλαμε για να ανταποκριθούμε στις πρακτικές ανάγκες παρά στην ποιοτική και πολιτική εμβάθυνση αυτού που κάνουμε. Παράλληλα, ο Σπόρος είχε ξεπεράσει το σημείο της οικονομικής βιωσιμότητας, με το αποθεματικό του να μεγαλώνει σε μια συγκυρία όπου η ανεργία και οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας παίρνουν διαστάσεις επιδημίας. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα δύσκολο δίλημμα: Από τη μία, αναγνωρίζαμε την ανάγκη να στηριχθεί η επέκταση της πρακτικής του αλληλέγγυου εμπορίου στον ελλαδικό χώρο. Από την άλλη, τα χαρακτηριστικά και η φυσιογνωμία του Σπόρου δεν συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση και θέλαμε να τα διατηρήσουμε.

Έτσι, ύστερα από μια πολύμηνη διαδικασία εσωτερικής διαβούλευσης, καταλήξαμε στον σχηματισμό μιας παράλληλης εργασιακής κοοπερατίβας, στελεχωμένη από μέλη του Σπόρου, που θα αναλάβει την πρακτική διεκπεραίωση των logistics (εισαγωγές, μεταφορές, αποστολές δεμάτων, λογιστικές υποχρεώσεις κ.ά.), την υποστήριξη του διευρυνόμενου δικτύου διακίνησης προϊόντων αλληλέγγυου εμπορίου στον ελλαδικό χώρο, αλλά και την άμεση σχέση και με άλλους συνεταιρισμούς παραγωγών, με απ' ευθείας εισαγωγή και μελλοντικά την μεταποίηση και άλλων προϊόντων. Ο μη-κερδοσκοπικός συνεταιρισμός “Συν-Άλλοις” λειτουργεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, με στόχο να αποτελέσει την υλική βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουν να ξεπηδήσουν όλο και περισσότερα εγχειρήματα αλληλέγγυου εμπορίου στη χώρα μας, με βάση τις αρχές και τα χαρακτηριστικά που έχει θέσει ο Σπόρος. Είναι, επίσης, η δική μας πρόταση απέναντι στο ζοφερό εργασιακό τοπίο των ημερών μας, για μια εργασία δημιουργική, ισότιμη και με κοινωνικό νόημα.

Η συλλογικότητα του Σπόρου συνεχίζει το ταξίδι της, οραματιζόμενη πάντα μια άλλη κοινωνία από αυτή που σήμερα καταρρέει, όπου θα κυριαρχούν η αλληλεγγύη, η συνεργασία και ο αλληλοσεβασμός. Απέναντι στην επίθεση που οι ζωές μας δέχονται καθημερινά, προτεραιότητά μας το επόμενο διάστημα θα είναι η δικτύωση με όλα τα άλλα εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας, που τελευταία αναπτύσσονται ραγδαία στον ελλαδικό χώρο, ώστε όλοι και όλες μαζί να ενισχύσουμε την αυτονομία μας, να χτίσουμε έναν ιστό κοινωνικής αλληλεγγύης. Θέλουμε να διερευνήσουμε και να σπείρουμε και άλλες πρακτικές αλληλέγγυας οικονομίας, ευχόμενοι να φυτρώσουν και να μεγαλώσουν και αυτές. Σε αυτό το ταξίδι, που δεν άρχισε χτες ούτε θα τελειώσει αύριο, ευχόμαστε να βρεθούμε μαζί ως συνταξιδιώτες!

Σχετικά με την αύξηση των τιμών πώλησης του καφέ

[ Το παρακάτω κείμενο με τους συνοδευτικούς πίνακες και γραφήματα μπορείτε να το βρείτε εδώ. ]

Από τον Σεπτέμβρη του 2011, οι τιμές πώλησης του καφέ φίλτρου και εσπρέσο των Συνεταιρισμών «Ο Σπόρος» και «Συν-Αλλοις» αυξήθηκαν σημαντικά. Καθώς οι αυξήσεις αυτές έρχονται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους και όλες, νιώθουμε την ανάγκη να αναλύσουμε πιο διεξοδικά απ' ό,τι συνήθως την τιμή πώλησης του καφέ που εισάγουμε από τον ζαπατιστικό συνεταιρισμό Ssit Lequil Lum και επεξεργαζόμαστε και διακινούμε στην Ελλάδα.

Τον περασμένο Ιούλιο, έφτασε στα χέρια μας η νέα εισαγωγή καφέ από την Τσιάπας. Από τα τέλη Αυγούστου, ο καφές φίλτρου και εσπρέσο προέρχεται από αυτή τη νέα εισαγωγή, για την οποία πληρώσαμε στους παραγωγούς μια πολύ αυξημένη τιμή αγοράς. Το γεγονός αυτό αποτελεί και τον αποκλειστικό λόγο που αυξήσαμε την τιμή πώλησης, όσο το δυνατό λιγότερο μπορούσαμε. Ο καφές για μπρίκι Brikada, τον οποίο συνεχίζουμε να ψήνουμε από παλαιότερη εισαγωγή, εξακολουθεί να πωλείται στην ίδια τιμή.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή αγοράς του καφέ από τον συνεταιρισμό Ssit Lequil Lum ήταν φέτος 4,80 ευρώ/κιλό, ενώ το 2009 που κάναμε την προηγούμενη εισαγωγή ήταν 2,80 ευρώ/κιλό, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 70%. Η τιμή αυτή καθορίστηκε από κοινού με τους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς καφέ και τις υπόλοιπες συλλογικότητες που διακινούν τον καφέ στην Ευρώπη. Κύριος λόγος της σημαντικά αυξημένης τιμής αγοράς, πέρα από την πάγια θέλησή μας αυτή να φτάσει σταδιακά σε πραγματικά αξιοπρεπή επίπεδα για τους παραγωγούς, ήταν η εκτίναξη των τιμών του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η παγκόσμια κατανάλωση καφέ έχει ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή, οδηγώντας σε σημαντική πτώση των αποθεμάτων. Με αυτή την αφορμή, τεράστια ποσά «ζεστού» κερδοσκοπικού κεφαλαίου άρχισαν να εισρέουν στην αγορά του καφέ, ιδιαίτερα καθώς οι συνήθεις φούσκες των χρηματιστηρίων και των αγορών ακινήτων δεν αποδίδουν πια. Η τάση αυτή
οδήγησε στην εκτίναξη τον τελευταίο χρόνο των τιμών καφέ στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας.

Και πώς αφορούν όλα αυτά το δικό μας, αλληλέγγυο εμπόριο; Όσο οι τιμές στη διεθνή αγορά καφέ βρίσκονταν σε χαμηλά και, πολύ συχνά, εξευτελιστικά επίπεδα, η τιμή διαμορφωνόταν ανεξάρτητα από την αγορά, σε συνεννόηση απ' ευθείας με τους συνεταιρισμούς. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, τα «τσακάλια» (οι τοπικοί μεσάζοντες στις χώρες παραγωγής του καφέ), ακολουθώντας την εκτίναξη των τιμών στην παγκόσμια αγορά, άρχισαν να προσφέρουν πολύ υψηλότερες τιμές στους παραγωγούς απ' ό,τι συνήθως, που ξεπερνούσαν την τιμή που είχαμε προσυμφωνήσει με τον συνεταιρισμό. Σε συνεχή επικοινωνία με τους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς, λοιπόν,
διαμορφώσαμε μια τελική τιμή αγοράς που εξασφάλιζε ότι οι παραγωγοί θα πληρώνονταν καλύτερα από τις τιμές που προσέφεραν τα «τσακάλια».

Δεν λυπούμαστε καθόλου για το γεγονός ότι οι παραγωγοί καφέ ανά τον πλανήτη επιτέλους ανταμείφθηκαν φέτος πραγματικά αξιοπρεπώς για τον κόπο τους. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους βασικούς στόχους του αλληλέγγυου εμπορίου. Γνωρίζουμε, όμως, ότι και αυτή η χρηματιστηριακή φούσκα θα σκάσει, και την επόμενη ημέρα τα δίκτυα αλληλέγγυου εμπορίου θα πρέπει να είναι ακόμη πιο ενισχυμένα. Γι' αυτό επιλέξαμε μαζί με τους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς καφέ η δική μας τιμή να τους «θωρακίζει» από το εφήμερο δέλεαρ των υψηλών τιμών της αγοράς.

Έτσι, λοιπόν, έφτασε ο καφές στην Ελλάδα στα 4,80 ευρώ/κιλό και, συνυπολογίζοντας τη φύρα κατά την επεξεργασία (20%), στα 6 ευρώ/κιλό στον ψημένο καφέ. Τον υποδεχθήκαμε με αντικρουόμενα συναισθήματα. Από τη μία χαιρόμασταν που οι παραγωγοί είχαν πληρωθεί τόσο καλά για τον κόπο τους και οι ζαπατιστικοί συνεταιρισμοί είχαν αντέξει την πίεση των υψηλών τιμών της αγοράς. Από την άλλη βρισκόμασταν σε ένα περιβάλλον κρίσης όπου δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να τα βγάλουμε πέρα. Προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε την κατάσταση, μειώνοντας όσο μπορούσαμε το δικό μας οικονομικό περιθώριο, από το οποίο καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδά μας και η αμοιβή όσων εργάζονται στον συνεταιρισμό Συν-Αλλοις, ώστε η τελική τιμή πώλησης να μην εκτιναχθεί στα ύψη. Σαν ποσοστό επί της τελικής τιμής, η πτώση αυτή είναι σημαντική, αλλά ακόμα και ως απόλυτο νούμερο το μειώσαμε κατά 10-15 %. Επιλέξαμε να κρατήσουμε το ποσό ενίσχυσης των ζαπατιστικών δομών (1 ευρώ/κιλό καφέ που διακινούμε) άθικτο, καθώς η αλληλεγγύη κρίνεται στα δύσκολα, όπως μας έχει διδάξει τόσες φορές το κίνημα των ζαπατίστας.

Ένας χρόνος κολεκτίβα εργασίας “Το παγκάκι”

Πέρασε ένας χρόνος και κάτι μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί η κολεκτίβα εργασίας “Το Παγκάκι”. Μέσα από αυτήν την εμπειρία βγαίνουμε φορτωμένοι με επιτυχίες, λάθη, δυσκολίες, καταρχήν συμπεράσματα, αναθεωρήσεις, αλλά πάνω απ’ όλα με τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν δρόμοι συλλογικών απαντήσεων σε ένα κομβικό για την ατομική και κοινωνική ζωή ζήτημα: την εργασία.

afisa_genethliwn

Το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, καλούμε σε δημόσια συνάντηση-συζήτηση στο Παγκάκι, προκειμένου να ανταλλάξουμε ιδέες και να μοιραστούμε την εμπειρία μας, παρέα με άλλα εγχειρήματα συλλογικής εργασίας. Την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου γιορτάζουμε ολημερίς τα γενέθλιά μας με ζωντανή μουσική από τις 16:00.

Ελπίζουμε να σας έχουμε δίπλα μας!

18η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας (Θεσ/νίκη, Πάρκο Νέας Ελβετίας, 22-25/9/2011)

Για την Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας

Ο θεσμός των πανελλαδικών γιορτών οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από 18 χρόνια. Πριν από 18 χρόνια στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε αυτό το ταξίδι της Γιορτής «οπότε διοργανώθηκε με στοιχειώδη μέσα, χωρίς να προηγηθεί καμιά διαφήμιση, χωρίς καμιά οικονομική στήριξη, αλλά με καρδιά και μεγάλο ενθουσιασμό. Η επιτυχία της, για όσους πήραν μέρος ως παραγωγοί και για όσους την είδα εντυπωσιακή. Χωρίς καμιά πιστοποίηση – ελάχιστοι ήταν οι πιστοποιημένοι – αλλά με πρόσωπα, όπου φαινόταν πεντακάθαρα η ειλικρίνεια καθώς και η ελπίδα πως γεννιέται κάτι πραγματικά όμορφο, με σύνθημα την επιστροφή στη φύση, οι συμμετέχοντες έπεισαν τον κόσμο με την πρώτη επαφή, κέρδισαν την εμπιστοσύνη του και εισέπραξαν πολλά εύγε και ευχές για την συνέχεια της προσπάθειας.»

18 χρόνια μετά, η πανελλαδική γιορτή της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας ξαναγυρνά στη Θεσσαλονίκη, στον τόπο που γεννήθηκε.

Γύρισε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, αφού κάθε χρόνο διοργανώνεται σε μια διαφορετική πόλη της Ελλάδας. Μεταφέροντας μηνύματα ενός άλλου τρόπου ζωής, που ρέει αρμονικά, φυσικά, αλληλέγγυα δίνοντας έμφαση σε ιδέες στήριξης και συνεργασίας, της άμεσης σχέσης παραγωγού – καταναλωτή, της οργανικής σχέσης των ανθρώπων με την τροφή τους, της τοπικότητας των προϊόντων, της καθα2ρής ποιοτικής τροφής για όλους, προτάσσοντας την επανασύνδεση φύσης – κοινωνίας και την αποσύνδεση του δούναι και λαβείν από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.

Λέμε λοιπόν, ότι δεν μας αρκούν οι «άψυχες» πιστοποιήσεις και μιλάμε για Οικολογική Γεωργία και όχι για βιολογικά εμπορεύματα. Ότι το πρωτεύον ζητούμενο μέσα από μια παραγωγική διαδικασία όπως η Οικολογική γεωργία δεν είναι μια ευσεβής πιστοποιημένη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος – αυτό λέμε ότι το κάνουν οι οικοεπιχειρημετίες – αλλά η δημιουργία των συνεργατικών εκείνων δομών που θα παραμερίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα γνωρίσματα της καπιταλιστικής αγοράς.

Γιατί σε μια φυσική παραγωγική διαδικασία αγωνιζόμαστε πρώτιστα για την κοινωνία και όχι για την αγορά.

Τη γιορτή αυτή την οργανώνουν φέτος στην Θεσσαλονίκη καλλιεργητές της περιοχής, με τον ίδιο ενθουσιασμό που επικρατούσε και στην πρώτη οικογιορτή, με λίγο περισσότερη στήριξη και εμπειρία. Δουλεύουμε όλοι μαζί, αρμονικά, με όρεξη και

Ελάτε στη γιορτή μας, για να γνωρίσετε:

* Ανθρώπους που συνεργάζονται με τη φύση χωρίς να τη δηλητηριάζουν και να δοκιμάσετε τα προϊόντα μας.
* Να έρθουν σε επαφή συμβατικοί καλλιεργητές με αυτούς της οικολογικής γεωργίας, ώστε να ενθαρρυνθούν και να στραφούν προς τη φιλική για το περιβάλλον γεωργία.
* Να αποτελέσει κίνητρο για τη δημιουργία παρόμοιων τοπικών εκδηλώσεων και αγορών.
* Να αποτελέσει ευκαιρία ώστε τα οικολογικά προϊόντα να διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων.
* Μέσα από την οικολογική χειροτεχνία να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να εκτιμήσουν το φυσικό, το γνήσιο, το διαφορετικό και το πρωτότυπο και να έχουν άμεση αντίληψη των υλικών που χρησιμοποιούνται.
* Μέσα από σύντομα σεμινάρια, να μάθουν οι επισκέπτες να φτιάχνουν μόνοι τους με αγνά υλικά και φυσικές διαδικασίες, προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαπούνια, αλοιφές, κλπ, να μάθουν χρήσιμες παραδοσιακές συνταγές, όπως π.χ. ασουρέ, ψωμί και διάφορα άλλα. Αλλά και κοσμήματα, ιδιοκατασκευές κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες: http://oikogiorti2011.gr/

Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό!

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ και είμαστε εξοργισμένοι με την απαράδεκτη, ανήθικη και παράνομη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων προς τη Γάζα.

Σε αυτή τη δυσάρεστη συγκυρία, σας ενημερώνουμε ότι τα σανδάλια που παραγγείλαμε ομαδικά από μικρό παλαιστινιακό συνεταιρισμό έφτασαν στον Σπόρο. Όσοι/ες παραγγείλατε, περάστε μέχρι το Σάββατο για να τα παραλάβετε.

Τα έσοδα θα δοθούν στην πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα, μέλος του διεθνούς Freedom Flotilla ΙΙ Coalition, που αγωνίζεται για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας στη Μεσόγειο.

Ύλη για ανεξάρτητη κυκλοφορία